Evidensia Kolding Dyrehospital

2025-02-06
Mads Aut. Veterinærsygeplejerske
Mads Aut. Veterinærsygeplejerske

Jeg har valgt at skrive til Mads fra dyrehospitalet Evidensia, fordi jeg ville gerne vide mere om, hvordan dyrlæger arbejder med dyr, der har haft det svært. Derfor besøgte jeg Evidensia Dyrehos-pital og interviewede dyrlægen Mads. Her er de spørgsmål, jeg stillede, og Madses svar:

Hvor ofte ser I dyr, der har været udsat for mishandling?
Mads fortæller, at de heldigvis sjældent ser dyr, der er blevet mishandlet. De fleste mennesker tager sig godt af deres dyr. Men nogle gange kommer der dyr ind, som ikke er blevet passet ord-entligt. Det sker dog ikke så tit i hans afdeling, der arbejder med smådyr.

Hvordan kan man se, at et dyr har været mishandlet, og hvilke skader ser I typisk?
Dyr er gode til at skjule smerte, men man kan se det på deres adfærd. En hund, der er blevet slå-et, kan for eksempel blive bange, hvis nogen løfter hånden. Man kan også se fysiske skader som sår eller forbrændinger. Han fortalte om en kat, der fik en alvorlig forbrænding, fordi ejeren bru-gte hårfjerner på den uden at vide, at det skulle vaskes af igen, og han tog først katten til dyre-hospitalet, da den stoppede med at spise.

Har I erfaring med at behandle dyr, der har været brugt i cirkus eller til dyreforsøg?
Nej, ikke rigtigt. I dag er der strenge regler for, hvilke dyr der må bruges i cirkus og hvordan de skal behandles, så det er sjældent, de ser den slags dyr.

Hvilke konsekvenser kan det have for dyr at have levet i cirkus eller været brugt i forsøg?
Dyr der har oplevet noget traumatisk, kan blive meget bange og utrygge. Hvis en hund f.eks. er blevet slået, kan den reagere ved at gø eller trække sig tilbage, hvis den ser en hånd bevæge sig hurtigt. Det er lidt ligesom hos mennesker, der har været udsat for noget skræmmende.

Hvordan påvirker stress og mangel på socialisering dyrenes sundhed og adfærd?
Mads sammenligner det med at når mennesker er meget nervøse. Hvis et dyr føler sig stresset hele tiden, kan det blive syg, miste pelsen eller blive meget trist, ligesom ved mennesker. Stres-sede dyr kan få ondt i kroppen og have svært ved at fungere normalt.

© 2025 GLOBAL Consulting Aps. Kongens Nytorv 34, 1050 København K, Danmark
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang